Friday, 13 March 2015

Tips Menangani Masalah Darah Tinggi Semasa Mengandung

Macam hebat je kan bunyi dia.. tapi memang lah sangat terasa beza pregnent kan 3 orang anak ni... seorang hero 2 heroin...

Anak 1st (abam faid)

Masa 1st pregnent ni en hubby masih keje offshore... slalu sorang kat rumah... malas nak masak... balik keje terus beli mcD, KFC atau pizza hut.. sume depan rumah... tak pun delivery... senang lah kan... baru pregnent masuk 4 bulan kot... darah dah start tinggi... adohai... tiap bulan checkup... makin tinggi je... masuk checkup 7 bulan terus kene refer hospital... seminggu warded hospital sg buloh... adohai... memang xlarat lah duduk hospital seminggu... dapat discharge doctor siap-siap bagi tarikh nak induce... ngam2 36 week... cukup masa terus serah diri... induce 2 kali... tak jugak... last2 emergency czer... nak kuar OT darah tinggi plak.. duduk dalam OT 8 jam... ha ko hado... pengalaman sungguh... siap 2 jam sesak nafas lagi... last2 doctor kate tolak wad... tobat dah rasa... mati hidup semula...

Anak 2nd (tatak momok)

Ha... time ni kaw-kaw control makan di samping makan suppliment shaklee... sume fast food langsung xusik...takut lah konon eh nanti BP naik.. berkat berpantang makan fast food BP memang cantik lah sampai bersalin... emergency czer gak sebab jantung baby dah lemah... layan kan je lah... kuar 11.59 pm 20.03... sama besday tok chu eh...

Anak 3rd (dik cha bambam)

Time pregnent gemok sorang ni... makan je sume bende tanpa pantang... orang kata pantang jumpa je... dan xtinggal suppliment shaklee... alhamdulillah no high BP.. HB pun cantik... sehat lah sume nyer... tapi czer gak lah xde pilihan dah...

Nak kata apa kan sume terjun tingkap... masih bleh lagi... doctor kata dalam perut come dan luka pun elok dah... tapi nanti dulu lah... berkat mengamalkan shaklee... bukan nak promote sangat... tapi nak share apa yang di rasa...

Ku sedia memberikan free konsultansi 😊














No comments:

Post a Comment